MENU

13 načina da mali životni prostor učinite većim

0
27145
0

Živite u malom stanu i nikad nemate dovoljno prostora za sve što vam je potrebno? Iskoristite svaki milimetar praktično, a uz pomoć vizuelnih trikova učinite da izgleda veće!

1. Kreirajte zone. Jedan prostor podelite u više manjih, namenskih celina, organizujući stolove i stolice u više kutaka za sedenje ili uz pomoć pokretnih zidova.

eclectic-family-roomgray-sofa-burham-design1u

2. Koristite posude za čuvanje raznih sitnih predmeta koji su uvek rasuti svuda po kući. Nažalost, u malim stanovima ideja “kreativnog haosa” nema svoje mesto. Sve mora biti dobro organizovano.

unique-bookshelf-for-bedroom-with-additional-interior-design-for-home-remodeling-with-bookshelf-for-bedroom

3.Odaberite tačku fokusa. U malim stanovima je poželjno da neki predmet privuče pažnju pri prvom utisku. To može biti dekorativni predmet poput neočekivane skulpture ili nesrazmerno veliki luster iznad tpezarijskog stola ili komad nameštaja neočekivane boje.

greyscale-designbright-yellow-leather-ottomanamazing-black-and-grey-living-room-design-gray-curtains-crystal-chandelierimg_6501

4.Koristite vertikalne linije. Na ovaj način ćete istaći visinu prostora. Koristite zavese dužine od plafona do poda. Podne lampe velike visine takođe u tome mogu pomoći, kao i visoke police za biblioteku. Takođe i sam dekor zida u vidu tapeta sa prugama će pomoći u efektu stvaranja veće visine.

06ded8ea532aacad4db72544a330a4fa blog_gar5c combining-a-traditional-design-style-with-trendy-additions-like-vertical-black-and-white-stripes

5.Izađite iz ustaljenih šablona. Na primer, smeštanje garderobe u standardne plakare nije jedini način da svoje stvari organizujete, već možete odrediti kutak koji će biti vaš garderober, koristeći punu visinu plafona za to, a vizuelno ga zatvoriti ili paravanima ili draperijama, šta god odgovara vašem senzibilitetu.

c0b8502c2eb14ae2471fb09e98b465b0 54c13fd28d0b9_-_apt_03-lgn

6.Iskoristite svaki delić prostora za odlaganje stvari. Unutrašnjost vrata kuhinjskih elemenata: police za koji santimetar kraće od standarda daju mogućnost da na vrata okačite poklopce ili neka kuhinjska pomagala. U najvišem ili najnižem delu plakara smestite kutije ili korpe u koje možete smestiti nešto što ređe koristite. Za ovo postoji mnogo ideja u okviru predhodnih postova: Organize part I i Organize part II

7.Jedan prostor za više namena. Ovo zvuči kao nemoguće, ali zapravo, sa malo većim ulaganjem u svoj životni prostor, možete učiniti da u istoj prostoriji imate i dnevni boravak i trpezariju, spavaću sobi i radni prostor. Ovo je tema koja zahteva veću pažnju i obradiću je posebno u nekom od narednih postova, ali razmislite i o tome.

6c207ded629662031c0d7cc3008f53b48d8af106 multipurpose-furniture-sofa-bed

8.Iskoristite visinu. Krevet za spavanje verujte, može biti iznad plakara ili radnog kutka. Posebno upotrebljivo i kreativno kada je reč o dečijim sobama. Isto tako, merdevine u sklopu dnevne sobe mogu biti simpatičan detalj.

bbef73567ac1868d3aaec97395a457c0 small-and-stylish-kids-loft-bedroom-and-homework-zone-underneathperserverence-design-cool-palette-with-bright-accents-in-storage-library-with-concrete-floor-and-high-ceilings

9.Osvetljenje. Tako važno. Razmotrite da prostor osvetlite u nižim zonama. Koristite linearnu rasvetu koja će vizuelno proširiti prostor ili vertikalno postavljena rasvetna tela će ga izdužiti.

contemporary-workplace-reception-foyer-light-design-nulty-banner-1920x1080 modern-apartment-russia-6 small-room-lighting-3

10.Niše. Sigurna sam da u svakom prostoru postoje neiskorišćeni prostori u vidu udubljenja u zidovima koji su ostali neiskorišćeni pri pregrađivanju prostora, ili već na neki drugi način. Iskoristite ih. I budite kreativni.

27697eb59e5f3764549c373c7bc02422 basement-apartment-idea-filled-trendy-computer-chair-and-green-rug-design-feat-geometric-wall-niche-bookshelf-plus-modern-gray-love-seat-1200x900

11. Boje. Ponekad manji prostor može delovati veće uz pametnu upotrebu boja. Osim svetlih nijansi koje će sigurno učiniti da vaš prostor deluje veće, treba uzeti u obzir i opciju upotreba tamnih boja, jer i one mogu doprineti istom efektu. Za razliku od svetlih nijansi, koje dozvoljavaju isticanje mnoštva detalja, tamne nijanse same po sebi su upečatljive i korisne su da se na njima istakne jedan upečatljiv dekorativni komad. Malo ko bi to pomislio i rizikovao, ali ako želite da izađete iz ustaljene putanje, evo primera kako to može da bude pravi izbor.

drama2-610x405 cozy-apartment-design

Romain Ricard © site internet book travail décoration

Romain Ricard © site internet book travail décoration

70977dc9ecfcf0c738b7ccbad36a8b6720-idees-shabby-chic-gia-to-saloni-15

12.Stepenice. Ako vaš prostor poseduje stepenice, iskoristite ih, neka budu multifunkcionalne.

d2b852bc9e65c6040297b71cdd4ca31c small-bedroom-bookshelf-decorated-shelves-hidden-away-by-the-stairs-for-home-interior-design-ideas

13. Kaskade. Kako bi ste maksimalno iskoristili površinu svog stana razmislite o postavci podesta, koji, osim što će prostor oplemeniti i dati mu dozu razigranosti, može i da posluži i u pogledu funkcionalnosti.

disappearing-bed-tiny-apartments-1 disappearing-bed-tiny-apartments-3 studioata-tre-livelli-interior-kitchen-smart-storage

Kada živite u malom stanu, morate biti kreativni i zaista razmišljati šire. Svakako preporučujem da se hrabro odlučite da izađete iz ustaljenih šablona i opštih standarda jer ćete samo na taj način svoj prostor učiniti originalnim i visoko funkcionalnim.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Srodni Članci